2009. január 5., hétfő

Zantedeschia aethiopica - Fehér calla


Kevés olyan növény van ami annyira igénytelen lenne mint a fehér calla ( kála) . Dél-Afrikából származik,mocsári növény.
Kifejezetten a kerti tavak partjára alkalmas. Ha eljön a tavasz akkor mindig ki van ültetve nálunk a kertben. Hatalmasra meg tud nőni. Virágozni télen szokott jan-febr. Van amikor nyáron is hoz virágot, változó.
Szereti a komposztos, tápanyagban gazdag földet. Télen fel kell szedni, mert kifagy a miuszokban kint.
Szaporitani a rizómáival lehet, egyszerűen kétfelé vágjuk a gyökerénél.
Van szines calla is ami gumós, nem mocsári. Hasonlit a fehér calla-ra, de nem ugyanazok az igényei. Mig a fehér calla mocsári, addig a szines könnyen rothadásnak indul, ha sokáig vizben áll.
Egyszerű a megkülönböztetésük is, a szinesnek pöttyösek és keskenyebbek a levelei.
Ha gumós a növényünk és nem akarjuk, hogy berothadjon, addig ne is öntözzük amig nem jelennek meg a levelek. Ha nincs levél nincs ami párologtasson, ergo a gumó tárol magában annyi vizet ami elég neki.


A few of the plants are so easy to take care like the calla lily. All species are coming from South - Africa. Z. aethiopica is growing in a marshy areas.
When the weather is good I always put them out to the garden. It can grow for a huge plant, which you can multiply by rhizomes. Simply cut it at the roots.
It's an excellent cutflower, lasts very long in a water.
In the winter time you should take the calla inside, where the temperature is around 12 degrees.
The coloured calla like Z. elliottiana, Z.rehmannii is different from their white sister. They doesn't like too much water, so carefull with watering not to rotten.