2009. december 27., vasárnap

Orchidea


Talán nincs is olyan lakás ahol ne lett volna legalább egyszer vásárolva orchidea. Valóban gyönyörű növény és meglepő, de nagyon könnyű a tartásuk.
Amivel az üzletekben a leggyakrabban találkozunk az a Phalaenopsis, vagyis lepkeorchidea. Ez a legegyszerűbb. Megvesszük a növényt, megnézzük miben van. Elcsodálkozunk, hogy kéregben. Na, majd mi szépen átültetjük otthon rendes földbe. Jól beöntözzük és ezzel meg is tettük az első lépést ahhoz, hogy a növény szépen elpusztuljon.
Az orchideák nagy része epifita. Vagyis fákon lakik, kéregben, vagy amit éppen talál. Vannak földlakó orchik is, de annyi féle fajta van, hogy csak a legfontosabbakat mondom a lepkeorchideát, én mit szokok csinálni. Nem ültetem át, mikor hazavittem,hanem hagyok neki egy kis időt mig megszokja magát.
Eközben nyáron minden héten 1x belemeritem jó langyos esővizbe. Hideg vizzel soha ne öntözzetek! Hagyom egy - két órát benne, mig megszivja magát. Kiveszem, lecsöpögtetem, visszateszem a helyére.
1 hónapban 1x adok neki orchitápot. Vigyázva, mert a növény nem szereti a magas só koncentrációt a gyökerein. Amikor elvirágzik, nem vágom le a szárat, mert néha onnan jön ki az újabb virág.
Télen akinek a meleg szobában van, az öntözheti szintúgy, mit nyáron. Sőt kell is párásitani körülötte, akinek meg folyosón vagy télikertben van annak ritkábban is elég öntözni és párásitani.
Lényegében csak ennyit kell foglalkozni vele.
A ritkább és kényesebb fajokat egyelőre meghagyom a szakértőknek, én örülök a kis egyszerűimnek.
Apropó, tudtátok,hogy a vanilia is egy orchidea fajta?

This magnificant and beautifull plant is the most popular in every country. I belive, that all of us had at least once an orchid in her house. Well , I think the most common orchid is a Phalaenosis.
This plant is an epiphityc shade plant. Lives on trees, in humid forests, that is why they sell it in a special soil.
Those orchids are very easy to grow, basicaly we just have to find a good place to her. No direct sunlight, and must keep humidity. Water it 1x in a week at summer time, when it's warm, and moderately in winter time. Never with cold, tap water!
I don't cut off when it finished blooming, sometimes they rebloom on the same prune.
Tousand of species exist, some of them needs cold to bloom, some live on a ground, it's hard to specify all. Try to find out the name when you buy one and search some info to keep it alive for a long time.
Did you know that vanilla is also an orchid?

6 megjegyzés:

mammka írta...

Hú,de szépségesek!!!!!!
Nagyon örültem az ápolási tanáűcsaidnak!!!Köszönöm!
Nálam 3 cserép orchidea van,abból kettő bimbós.:)
Régen utáltam ezt a virágot,hiába olyan szép a virága.Valószínűleg a műanyagdobozos verzió miatt nem szerettem.

Timi írta...

Valóban gyönyörű virág az orchidea, de még nem nem mertem próbálkozni vele, mert kényesnek tűnt...De így a leírásod alapján lehet, hogy megpróbálom én is :o)

Arien írta...

Nekem is voltak fenntartásaim, de nagyon egyszerűen lehet őket tartani. Ha nem tetszik a műanyag, tedd bele egy szép kaspóba, vagy takard el mohával. A lényeg, jó vizelvezetés legyen neki, és nem kell túlápolni:)

Federica írta...

dear arien, happy new year to you and thank you for the nice comment you left on my blog! You also make lovely and cute things! hugs federica

Melinda Cornish írta...

these are so beautiful! thank you so much for visiting my blog and come back again! Melinda

teresa sako írta...

Hello María.
I´m Teresa Sako.
I sent you e-mails but they came back to me.
Thank-you very, very much for your presents.
I´ll enjoyed them a lot.
Sincerelly from Spain.