2009. november 16., hétfő

Mikulásvirág - Euphorbia pulcherrima


Ahogy közelegnek az ünnepek, egyre gyakrabban látom az üzletekben ezt a népszerű növényt. Az Euphorbia vagyis a kutyatej félék családjába több mint 1000 faj tartozik.

A növény közepén vannak a kis virágai és körülötte helyezkednek el pompás, szines levelei.

Sajnos fűtött szobában egykettőre lehullajtja a leveleit, ezért hűvös és világos helyre tegyük, ha sokáig akarunk benne gyönyörködni.

Mint már annyiszor el szoktam mondani mindenkinek: ne locsoljuk túl! Főleg, ha hűvös helyen van. Az üzletekben általában tőzeges földbe kerül, ami ha egyszer kiszárad, betonkeménységű lesz. Sajnos ilyenkor átültetés nem tesz jót neki, igy próbáljuk a növény földjét egyenletesen nedvesen tartani, de ne tocsogjon a vizben.

Elvirágzás után ha van hozzá türelmünk megpróbálhatjuk a növényt megtartani. Ekkor kb.10 C° körüli helyen tartsuk és ne ijedjünk meg, ha a növény eldobálja a leveleit.

Tavasz végén majd jönnek az új hajtások. Ekkor átültetjük, locsolgatjuk és napos helyre tesszük a növényt. Ha mindent jól csináltunk, szép nagy leveleket fog hozni, amik először zöldek, csak a nappalok rövidülésénel jelentkeznek majd a virágok és ekkor szinesedik be a növény.

Fontos róla még tudni,hogy mérgező tejnedvet tartalmaz, ami kisgyermekere nagyon veszélyes.

Euphorbia pulcherrima also known as Poinsettia is a tipical Christmas plant.

The poinsettia was used in Mexico to decorate churches at Christmas time and called flor de la noche buena, that is 'Holy Night Flower'.

After blooming, it will go dormant, lose its leaves. That's when most of the poinsettias find their way to the trash can. Shame, because this plant is hardy shrub in his home.

You can try to bloom it again to the next year.

All you have to do, is to water it moderately and keep it in a cool place. In spring time it will start to have new leaves again, than you can replant it to a good, sligtly acid compost.

Needs no direct sunlight, and fertilization in every two weeks.

In september we will have a nice green plant, which will start to change color, after it blooms and the days become shorter.

Important! All plant is poisonous!4 megjegyzés:

Timi írta...

Köszi a hasznos infókat :o)! Nekem még sajnos nem sikerült sokáig megtartani ezt a növényt, de lehet, hogy túl melege volt...
Nagyon tetszik a hóemberes fejléced!

Arien írta...

Köszi, hogy benéztél:) Ha bármi gond van a növényeddel, ird meg, biztosan tudok neked segiteni.

hoerika írta...

Kedves Marika /Arien/!Nem találtam sehol az email címedet,ezért itt köszönöm meg a karácsonyi ajándékot.Megleptél vele,hogy ilyen hamar küldted,nagyon örültem neki.Nézegettem a blogoldaladat gyönyörű dolgokat készítesz.Nekem még igazából nem volt időm blogoldat készíteni,de biztos,hogy fogok.Mégegyszer köszönöm az ajándékot,és nagyon Békés Boldog Karácsonyi Ünnepeket Kívánok az egész családnak!Erika Letenyéről
Emailem:horvath@gelkanet.hu

Arien írta...

Örülök,hogy odaért! Hamarabb küldtem, mert nem akartam,hogy az ünnepi tumultusban nyoma vesszen a postán. E-mail cimem a profilomban megtalálható.