2008. november 5., szerda

Kisokos növény és karácsonyi dolgok







Virág és növénymániás vagyok. Szeretem a növényeket, de intenzívebben csak az utóbbi két évben kezdtem foglalkozni velük. Növényeket tartani nagyon egyszerű ha tudjuk az alapvető dogokat.
  1. Tanuljuk meg a növények latin nevét!
    Ez fontos, hogy jobban megismerjük és eligazodjunk a kertészetekben, kiállításon,enciklopédiában, ha útmutatót keresünk. A latin jó dolog, ha információt keresünk a neten, vagy a könyvekben.
  2. Soha ne öntözz hideg vízzel! Ez sokként hat a növényre amit egyesek sárgulással, levélledobállással esetleg hervadással reagálnak. Ekkor jön az ismételt öntözés ami a sikeres rothadáshoz vezet. Mindig ellenőrizzük a víz hőmérsékletét,csapvíz nem igazán jó öntözni, inkább hagyjuk állni legalább egy napig vagy tegyünk a vízbe tőzeget ami lágyítja azt. Az ujjunkkal nézzük meg a földet mennyire száraz. Ha legalább egyujjnyira akkor lehet öntözni.
  3. Télen amikor a növények nyugiban vannak, soha ne kezdeményezzük az átültetést! A növény nem fejlődik, az új föld elkezd berothadni körülötte és szép lassan el is pusztul az egész.
  4. Rendszeresen ellenőrizzük a leveleket, törzset, virágokat! Nézzük át nem-e támadta meg valami kártevő. Sok van belőlük így nem részletezem, de ha valaki kéri annak szivesen segítek.
  5. Lehetőleg a megfelő közegbe kerüljön a növény! Tehát a savanyú talajt kedvelő ne legyen meszesben, kaktuszok ne legyenek kötött-nehéz talajban stb.
Karácsonyi kaktusz - Schlumbergera

Brazíliából származik, hazájában epifita-vagyis fán lakó- növényként ismerik.
Augusztus végéig, szeptember közepéig bőven öntözzük és tápoldatozzuk. Szeptember végétől hűvösebb, kb.15 C fokos helyiségben tartjuk, hogy a hajtásvégek beérjenek. Ekkor már ne öntözzük, és ha látunk a levelek végein apró kifejletlen leveleket bátran csípjük le, hogy a bimbók fejlődhessenek.
Mivel a karácsonyi kaktusz rövidnappalos növény, ezért a virágzáshoz 3-4 hétig szüksége van 14-16 órás sötétségre.
Ha már kialakultak a bimbók újra lehet öntözni. Ne mozgassuk, ill. ne rakjuk át máshová, mert könnyen lepotyognak a bimbók.
A virágzás befejezése után márciusban ha szükséges át is ültethetjük. Szaporítása is egyszerű, csak vegyünl le legalább három ízközt, hagyjuk két-három napig száradni, aztán ültessük el. Érdekes, hogy amit leveleknek nézünk az tulajdonképpen módosult szár.

Cristmas Cactus - Shlumbergera

My shlumbergera started to flower. I bought it last year from Baumax-Bratislava store. some additional infos about this plant.
It cames from Brasilia, as it is an epiphytic cacti it doesn't need too much watering.Epiphytic means that the plant is growing on a tree, but it is not a parasite.
Water and fertilize it till the end of september, than put it on a cool place, around 15 C would do. Stop for the watering for 4-5 weeks till it starts to bloom than you can water it again.
As it starting to bloom when the days are short has a need for a dark at least 14-16 days. When you see the blooming started, don't take the cacti away somewhere else, because the flowers will just go off.This is due to the light difference.
They are propagated mostly by cuttings. Let the cuttings dry for 2-3 days and plant them in a potting mix.







Nincsenek megjegyzések: